Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

1. ledna 2015

Dernier Cri




Žhavou novinkou byla na konci roku zpráva ze Španělska, že Juan Manuel Moreno, pekař v malé vesničce Algatocín (jen 866 obyvatel) na jihu Španělska, začal péct a prodávat nejdražší chléb na světě. Každý bochník stojí 117 eur - asi 3200 Kč! Proč? Pekař totiž k obvyklým ingrediencím (mouce, kvásku, soli, kmínu) přidává do těsta ještě dehydrovaný med a hlavně - jedlý zlatý prach! Každý bochník (vážící 400 gramů) obsahuje 250 miligramů zlatého prachu v hodnotě 95 eur. Pekař však přiznává, že zlato chlebu žádnou speciální chuť nedodá. Jde tedy především o exkluzivitu, jež láká snoby.  Chléb prý si kupují bohatí Číňané, Arabové a Rusové, kteří tráví dovolenou v nedalekém luxusním letovisku Costa del Sol. Zájem o Morenův „zlatý chléb“ prý projevily už i některé restaurace a prodejny luxusních potravin. Moreno předstihl v žebříčku nejdražšího chleba britského pekaře Roberta Didiera, který do těsta přidává kromě trošky třiadvacetikarátového zlata také šampaňské víno. Bochník prodává ho za 75 liber (asi 2600 Kč) ve svém pekařství Orchard Pigs ve Wrexhamu v severním Walesu. Ale mezi námi: kam se hrabe na kmínový kváskový chléb z Velkého Meziříčí, pecen za 50 Kč!