Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

25. prosince 2014

Dernier Cri




Žhavou novinkou posledních dnů je francouzská ofenzíva, jež má zabránit Anglii, aby se stala gastronomickým číslem jedna mezi všemi státy světa a nahradila Francii na trůnu. Francouzský ministr zahraničních věcí Laurent Fabius dokonce oficiálně prohlásil, že anglicky mluvící státy úmyslně pomlouvají francouzskou kuchyni, aby zaujaly její přední místo na žebříčku. Také Philippe Faure, bývalý francouzský velvyslanec v Mexiku, Maroku a Japonsku (a nyní ředitel prestižního gastronomického průvodce Gault & Millau) prohlásil, že kampaň proti francouzským restauracím sílí. Milovníci gastronomické Francie byli šokováni výsledky „celosvětového“ průzkumu z loňského roku, který tvrdil, že až 70% běžných francouzských restaurací používá průmyslově vyráběné polotovary a aditiva. V deníku New York Times vyšel v březnu článek, který prohlašoval, že „skutečnou vzrušující kvalitu najdete dnes spíše v Londýně, Tokiu, New Yorku, Kodani nebo San Sebastianu“. Kampaň je vedena hlavně anglickými médii, jejichž hlavním argumentem je, že pouze pět (!!!) francouzských restaurací se letos dostalo do žebříčku 50 nejlepších restaurací světa v anketě San Pellegrino. Žádná francouzská restaurace se nedostala do první desítky! Tuto anketu ovšem pořádá anglický časopis Restaurant Magazine a hlasují především gurmet-kritici z anglicky hovořících zemí. Dva z nejvýznamnějších francouzských šéfkuchařů, tříhvězdičkoví Alain Ducasse a Guy Savoy, kritizují tuto anketu jako „neetickou a jasně ovlivněnou průmyslovými subjekty, které ji dotují“. Ducasse a Savoy vypracovali bitevní plán, podle něhož se od ledna má postupovat.  Fabius hovoří v této souvislosti o nutnosti „gastronomické diplomacie“. Jednak by podle jeho názoru měla být radikálně uvolněna imigrační pravidla pro kuchaře, kteří chtějí pracovat ve špičkových restauracích ve Francii. Podle názoru odborníků chybí nyní ve Francii asi 2000 kuchařů. Cizincům však stále kvóty zabraňují se o tato místa ucházet. Především je však nutno trvat na přísnějších kritériích pro používání zmrazených a vakuově balených potravin. Výsledky hodnocení prestižního průvodce Michelin by měly být lépe prezentovány, za přítomnosti největších světových hvězd šoubyznisu. Chystá se také celosvětová soutěž kuchařů, kteří by měli realizovat recepty nejslavnějšího kuchaře všech dob Auguste Escoffiera. „Především bychom však měli přesvědčit Francouze, že jejich pokrmy jsou lepší než americké fast-foody,“ prohlásil Ducasse.