Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

23. října 2014

Dernier Cri



Když byl loni v prosinci v centru Prahy (nedaleko Můstku na Václavském náměstí, tedy na velmi atraktivním místě pěší zóny) otevřen třípatrový obchodní dům s lahůdkami, nazvaný Julius Meinl, mnozí labužníci zajásali. Ti, kteří navíc znali podobný dům lahůdek rakouské firmy Julius Meinl ve Vídni, na hlavní nákupní třídě Am Graben vedle Dómu, byli přímo nadšeni, že konečně bude Praha mít také takový luxusní a dobře zásobený obchod. Název domu Gurmánský palác (původně City Palais) se sice mnoha labužníkům nelíbil (nechtěli být považováni za žrouty), avšak budiž. To už je jaksi českým zvykem, že věci noblesní zburanštíme. A teď ta žhavá novinka: společnost Potraviny Můstek, která dům lahůdek provozovala formou franšízy, oznamuje, že v brzké době provoz kvůli nezájmu zákazníků ukončí. Jediný pražský obchodní dům s potravinami nabízel široký sortiment delikates, sýrů, zeleniny, masa a uzenin, čerstvých ryb a korýšů, jakož i všeliké další potravinářské a cukrářské výrobky z celého světa. Ceny tohoto zboží ovšem byly značně vyšší, než ceny podobného zboží v nedalekých „obyčejných“ obchodech. Jde však třeba vědět, že i vídeňský Meinl na Grabenu má ceny téměř dvakrát vyšší, než obdobné obchody poblíž. Kvalita prostě něco stojí. Jestliže se v této zemi pořád hovoří o vysokých cenách určitého zboží a argumentuje se nedostatkem financí „obyčejných“ lidí, nedá mi to a musím připomenout, že kniha příšerných receptů Ládi Hrušky, která rozhodně není levná, se prodává neuvěřitelně dobře: za pár dnů se jí prodalo sto tisíc!!! Takže otázka ceny to asi nebude. Spíše si asi budeme muset připustit, že utrácíme hodně peněz za nekvalitu a kvantitu – a neumíme patřičně ocenit kvalitu, které je vždy menší množství. Co kdyby v Gurmánském paláci otevřeli obchod s Hruškovými vynálezy, jako je osmažená tlačenka nebo bramborák ze starého chleba? To by tam možná stály fronty.