Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

16. října 2014

Dernier Cri



Žhavou novinkou tohoto týdne je rozhodnutí, podle něhož bude na části českého území povolen lov bobra evropského (Castor fiber). Po mnoho let byl bobr u nás přísně chráněn, protože však v posledních letech způsobil velké škody (zejména v jihočeských rybničních oblastech), změnily úřady názor a lov povolily. Zákon musí být ještě schválen krajskými úřady, správou CHKO, případně úřadem vojenského újezdu. České území se podle „Programu péče o bobra evropského“ dělí na tři části. Odlov se bude týkat pouze zóny C, která se nachází z drtivé části v Jihočeském kraji, občas i na Moravě. Odlov by neměl být sezónně omezen. U nás se nyní prakticky  nevyskytují bobrovi přirození predátoři (vlci, medvědi a rysi), kteří v minulosti bobry vyhnali z českých vod. Teprve v posledních letech se k nám bobři opět začali vracet ze zahraničních oblastí. Nyní žije v České republice podle odhadu asi 3.500 bobrů evropských. Za týden může jedinec urazit ve vodních tocích vzdálenost až 80 kilometrů. V Březolupech na Uherskohradišťsku ulovili po sto šedesáti letech myslivci opět oficiálně bobra. Postaral se o to myslivec Václav Flíbor. 
         Ve středověku patřil bobr k základní zvěřině používané v české kuchyni. Pochoutkou je především jeho ocas. Nyní museli labužníci, kteří chtěli tuto lahůdku ochutnat, jezdit až do Varšavy, kde ji nabízel šéfkuchař Wojciech Modest Amaro ve své michelinské restauraci Atelier Amaro.