Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

28. srpna 2014

Dernier Cri










Žhavou novinkou je prohlášení jednoho českého mladíka, že se živí už delší dobu téměř výhradně speciálním práškem, rozpuštěným ve vodě. Tento prášek prý obsahuje vyvážené množství proteinů, sacharidů, vitamínů, minerálů, vlákniny a hodnotného tuku. Tato superpotravina prý má obrovskou výhodu oproti běžné stravě: neobsahuje totiž žádné balastní látky, není napěchovná vodou, pesticidy, antibiotiky, ani nadměrným množstvím soli. Jsou to prý pouze čisté živiny, které tělo potřebuje. Chtěli byste snížit hladinu špatného cholesterolu, redukovat podkožní tuk, nabrat svalovou hmotu nebo detoxikovat tělo? Pak je tu pro vás tohle promyšlené, robustní a efektivní jídlo, které prý naprosto dokonale funguje. Prášková strava je zahraničního původu a na českém trhu není zatím k dostání. Obsahuje vitamíny od A až po K, je zde dostatek vápníku, fosforu, síry, hořčíku, draslíku, sodíku a dalších potřebných minerálů, rovněž tuky ve formě nutričně vysoce hodnotných olejů s vyváženým poměrem tuků polynenasycených, nenasycených a nasycených. Sacharidy jsou zastoupeny maltodextrinem, který má vysoký obsah polysacharidů a zajišťuje dostatečné množství prvků dodávajících tělu energii. Nechybí ani potřebná vláknina. Samozřejmou součástí jsou antioxidanty. Příprava tohoto jídla je rychlá a pohodlná, netrvá ani pět minut a šetří tedy čas a tělu dodává přesně ty živiny, které člověk potřebuje. Experimentátor prý jí „normální“ jídlo jen v neděli s přáteli. Libuje si, že nemusí chodit nakupovat a mýt nádobí. Ušetřil prý spoustu času i peněz, protože strava z prášků je levnější než normální jídlo. Prášková strava se mu prý zatím ještě nezdá monotónní, i když je chuťově neutrální. Někdy si ji vylepší jahodami nebo malinami.
       „Jsem přesvědčen o tom, že ke zdravému vývoji člověk nepotřebuje chleba ani mléko, ba ani ovoce či zeleninu. Potřebuje vlákninu, vitaminy a minerály, sacharidy, aminokyseliny,“ tvrdí experimentátor.
       Připomíná  nám to scénu z knihy Malý princ, kde obchodník s pilulkami utišujícími žízeň tvrdí, že když člověk polkne jednu takovou pilulku týdně, nemusí už pít.
       „Je to velká úspora času. Ušetří se padesát tři minuty za týden.“
       „A co se dělá s těmi padesáti třemi minutami?“ ptá se Malý princ.
       „Co kdo chce…“
       Kdybych já měl padesát tři minuty nazbyt, řekl si malý princ, šel bych docela pomaloučku ke studánce…