Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

10. července 2014

Dernier cri



Žhavou novinkou je rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), že na obalech potravinářských výrobků se nesmí objevit slova „pravé“, „přírodní“, „domácí“, „živé“, čísté“, racionální“ a „čerstvé“. Výjimku má například čerstvé máslo do dvaceti dnů od data výroby. Zákaz používání slova „pravý“ prý platí už několik let, teprve nyní se však jeho dodržování začalo přísně hlídat. Časopis Retail Info Plus uvádí, že za půl roku začne v České republice platit nová evropská legislativa.
          Letos v dubnu například SZPI zakázala miletínské firmě Pravé hořické trubičky, aby na obalu svého výrobku uváděla jako název jméno firmy. Miletín je městečko poblíž Hořic a tamější firma je dnes největším výrobcem trubiček, i když právo je vyrábět má i několik firem sídlících přímo v Hořicích (například Petráčkovy nebo Kubištovy hořické trubičky). Všechny používaly zpočátku (jakmile EU přiřkla trubičkám certifikaci „Chráněné zeměpisné označení“) v názvu slovo „pravé“. Od roku 2007 nemá řádný výrobce výhradní právo na označení Hořické trubičky: může  je vyrábět pod tímto označením každý, kdo sídlí v katastru města Hořice v Podkrkonoší a přilehlých obcích. Miletínská firma se nedávno ostře střetla se Sdružením výrobců Hořických trubiček, z něhož byla (kvůli neshodám o složení) vyloučena.  Konflikty mezi konkurenty vznikly kvůli používání nekvalitního tuku. Miletínská firma tvrdí, že jejich tuk je nejvalitnější. Klasický recept doporučuje vytvořit řídké těsto z mléka, žloutků, rozpuštěného tuku a hladké mouky. Toto těsto se peče ve speciálních formách, potom se dvě tenoučké placičky potřou nádivkou a lepí na sebe, nakonec se svinou do trubiček. Nádivka může obsahovat med, mleté mandle, ořechy, rozinky, citronovou a pomerančovou kůru, vanilku a skořici. Poleva bývá čokoládová. Někdy se trubičky plní šlehačkou.
         Jsem zvědav, jestli i Německo bude dodržovat tento zákaz. Zatím vidíme na mnoha německých výrobcích naprosto běžně slovo Echte.