Milí přátelé,
od léta roku 2012, kdy jsem přestal spolupracovat s časopisem Instinkt, se mě lidé často ptají, jestli své sloupky nazvané Zápisník labužníka publikuju někde jinde. Říkají, že je rádi četli, někteří dokonce tvrdí, že si Instinkt kupovali jedině kvůli nim. A dávají najevo, že by chtěli, abych v psaní Zápisníků pokračoval. Nuže dobrá. Rozhodl jsem se nakonec pro tuto formu.

Pokud chcete být mezi prvními, kteří si přečtou nové Zápisníky, přihlašte se na Facebooku, Twitter nebo na G+. Pak budete mít příležitost se informovat velmi rychle o tom, co se na blogu děje. Staré Zápisníky z let 2002-2010 najdete na webové stránce www.labuzdopo.cz.

22. května 2014

Dernier Cri - Giro d´Italia




Žhavá novinka: právě dnes se jede na legendárním cyklistickém závodě Giro d´Italia velmi zajímavá etapa, totiž zajímavá i z našeho labužnického hlediska! Proč je zajímavá? Inu vede z městečka Barbaresco do městečka Barolo. Chápete? Znalcům bych už nemusel nic dodávat, leč dodám: tato dvě městečka v Piemontu (poblíž Alby) jsou slavná díky vínům, jež se zde vyrábějí. A trať časovky bude tedy lemována vinicemi. Barbaresco a Barolo patří mezi nejlepší italská vína vůbec. Barbaresco i Barolo se dělají ze stejné odrůdy Nebbiolo, v lecčems se však liší. Zóna Barbaresco, která se nachází jižně od řeky Tanaro, se těší mírnějšímu mořskému vlivu, který umožňuje odrůdě Nebbiolo uzrát dříve, než je tomu v oblasti Barolo, proto Barbaresco dříve kvasí, maceruje kratší dobu a nevyžaduje tak dlouhé zrání. Má měkčí třísloviny, tudíž podle zákonů DOCG je uvedení Barbaresca na trh povoleno o rok dříve, než je tomu u vína Barolo. Jestliže pořadatelé cyklistického závodu určili trasu časovky právě mezi těmito dvěma městečky, znamená to, že nejsou žádní ignoranti a lze jim složit poklonu. „Myslím, že tato časovka bude takticky velmi důležitá,“ prohlásil favorit závodu Vincenzo Nibali, loňský vítěz Gira. Závidíme labužníkům, kteří budou mít možnost osobně sledovat závodníky podél silnice. Navíc se kraj, jímž cyklisté pojedou (uprostřed tratě je čekají uličky města Alba), může pochlubit ještě dalšími vzácnými vlastnostmi: od října do prosince zde rostou nejcennější bílé lanýže Tuber magnatum Pico (které poprvé určil v roce 1788 italský mykolog Pico), ale také další vzácná houba muchomůrka císařka (Amanita caesarea) zvaná Piemonťany Ovoli, která se v českých lesích už téměř nevyskytuje. V Piemontu si na ní můžete pochutnat v salátu, kde plátky syrové ovoli jsou smíchány s olivovým olejem a tenoučkými plátky parmezánu. Kdybych byl teď v Albě, dal bych si k brzkému obědu nudle Tajarin s místním lanýžovým olejem a v půl jedné bych už stál u trati a povzbuzoval cyklisty s lahví Barbaresca nebo Barola v ruce.